Bronbeek 12-06-2024
Arnhem museum Bronbeek, Velperweg 147.
Bezoek aan museum Bronbeek
We nemen deel aan een rondleiding door museum Bronbeek, gevolgd door een „Indische maaltijd “. Bronbeek is een 19e eeuws paleis, een museum met exposities over de koloniale geschiedenis van Nederland-Indie.
Nadere details vindt u in de uitnodiging
Aanmelden noodzakelijk
Over museum Bronbeek
Bronbeek (voluit: Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek) is een museum en hét kenniscentrum van het koloniaal-militair verleden van het Koninkrijk der Nederlanden. Het bevindt zich op een historisch landgoed dat vrij toegankelijk is. Bronbeek is ook een tehuis voor veteranen van alle onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Op het landgoed wordt een groot aantal herdenkingen gehouden. Ten slotte is op het landgoed het Reünie- en Congrescentrum Kumpulan gevestigd, dat een congreszaal, vergaderzaal en Indisch specialiteitenrestaurant bevat, met serre en terras.
Het landgoed Bronbeek is in 1859 door koning Willem III geschonken aan de Nederlandse staat, onder de voorwaarde dat het de bestemming zou krijgen van militair invalidentehuis, dat in 1863 samen met het museum werd geopend.
Nederlands-Indië
De ontwikkelingen in Nederlands-Indië in de negentiende en twintigste eeuw worden in museum Bronbeek belicht vanuit het militaire standpunt. De rust in onze kolonie moest bewaard worden, zodat de Nederlandse ondernemingen en ondernemers hun voordelige handel ongestoord konden voortzetten. De onvrede van de oorspronkelijke bewoners van de 'Parel in de oost' kwam na de Tweede Wereldoorlog niet uit de lucht vallen. In Nederland reageerde men verwonderd en verongelijkt toen de nationalistische leiders Soekarno en Hatta in augustus 1945 de Republiek Indonesië uitriepen. Het gevolg was een harde oorlog die in Nederland de neutrale term Politionele Acties kreeg. Onder internationale druk moest Nederland in 1949 de soevereiniteit overdragen en werd Nederlands-Indië een republiek. De nieuwe naam werd Indonesië.
In het museum komen we toch nog veel te weten over de eerdere opstanden tegen de Nederlandse bezetter, want deze werden met strafexpedities bestreden en deze tochten worden in museum Bronbeek belicht.